I 2 družba za založništvo izobraževanje in raziskovanje d.o.o.

Koprska ulica 94
Telefon: 01 257 62 49
Faks: 01 257 41 64
E-pošta: info@i2-lj.si

Publikacija

 


Izdali smo knjigo

Slovenija, arhitektura in dediščina


avtor: dr. Borut Juvanec

tehnični podatki: obseg: format: 21,5 cm x 24 cm; 264 strani; tisk: barvni; vezava: brošura

ISBN: 978-961-7038-08-8

Cena: 38,50 €


Predstavitev:


Knjiga predstavlja Slovenijo, njeno arhitekturo na področju dediščine, kulturo naših prednikov. Ti niso bili šolani: znanje so dobili od dedov, z dediščino, ki so jo spretno razvijali in razvili do ravni, ki nam jo lahko zavidajo marsikateri narodi. Arhitektura ni najpomembnejši sestav kulture, je le njegov najvidnejši del. Poznamo kozolec, kaščo, stajo, hiško, ledenico, vodnjak, zidanico – niz objektov, ki nastopajo v kulturni krajini. Žal se tudi njihova doba izteka, ne le fizično, tudi v naših mislih.

 

Arhitekturna dediščina je zanimivejša kot si predstavljamo, predvsem bogatejša. Moramo pa jo najti, poznati, predvsem pa razumeti. Tega ne moremo početi na stare čase, z njenim razkrivanjem moramo začeti z otroki, v šoli in ob njej preko vsega življenja. Tudi ljudje v starostnih domovih so neizmeren vir znanja. Tega moramo strokovnjaki ponesti tudi izven meja geografsko male Slovenije, a izjemno bogate v kulturi.

 

Knjiga Slovenija, arhitektura, dediščina razkriva naše bogastvo, ga razlaga do mere, ko je moč razumeti njene detajle, delovanje in mesto v kulturni krajini. V času, ko toliko govorimo o trajnosti: arhitektura dedov je vzdržna, ekološka, ergonomska, ekonomična, uporabna in predvsem lepa – ne da bi naši dedje na lepoto sploh pomislili. Bogato opremljena knjiga s slikovnim materialom razkriva te kvalitete arhitekture, dediščine, Slovenije in vsega slovenskega naroda. Ne gre samo za kulturo, le z dediščino lahko stopimo na pot nove prepoznavnosti Slovenije, ki je – predvsem v Evropski uniji – vedno pomembnejša.

 

i2 d.o.o., Ljubljana in Slovenska akademija znanosti in umetnosti
© i2 d.o.o., Ljubljana, Ljubljana, 2019
 
 
 
Copyright (c) 2007, i 2 družba za založništvo, izobraževanje in raziskovanje d.o.o. Vse pravice pridžane.
"i 2" in "Planet znanja" sta zaščiteni blagovni znamki.
Oblikovanje in izvedba: VisArt d.o.o.